U bent hier

U bent hier

Een kind met kansen

Op 29 december 2004 wordt alles anders. Jens, dan ruim zes maanden oud, blijkt een aanlegstoornis in de hersenen te hebben. In één klap verliest het gezin hun verleden, het heden en hun toekomst. Het leven van Jens en zijn oudes wordt herschreven. Ze ervaren dat ‘een gewoon leven’ voor hen niet meer is weggelegd. Leven met een ernstig meervoudig complex gehandicapt kind ervaren zij voor een groot deel als over-leven: continu zorgen, continu vechten met instanties, continu zoeken naar begrip.

Een kind met kansen
In ‘Een kind met kansen’ deelt Odet Stabel hoe het is als je leven van de ene op de andere dag zo drastisch verandert. Maar óók: hoe zielsveel je van een in wezen zo onvolmaakt wezen kunt houden. Hoe je kunt leren genieten van de kleine dingen. Ze beschrijft hoe ze, hoe zwaar het ook was en is, dit leven heeft leren leven. Hoe ze haar (unieke) weg heeft gevonden. Een weg die tevens, met minstens zoveel obstakels, naar de adoptie van haar dochter Almaz heeft geleid.

Het boek is kortom een verslag van de wording van een bijzonder gezin, met als rode draad het woord aanvaarden: het vermogen het leven in al zijn facetten te omarmen. Daadwerkelijk verdriet en pijn te doorleven. Want alleen dan is het ook mogelijk geluk te voelen.
In dit boek komen twee thema's samen: het (leren) leven met een meervoudig complex gehandicapt kind en de lange weg van adoptie. Overkoepelend thema is het gevecht van een strijdbare moeder - aanvankelijk in de gezondheidszorg, later in de politieke arena - voor een 'Jenswaardig bestaan' voor meervoudig complex gehandicapten in Nederland.

Een aangrijpend verhaal van een betrokken en gedreven moeder die laat zien dat de zorg voor kwetsbare kinderen beter kan en moet. Omdat ieder kind een kans verdient.

Een kind met kansen

Auteur: Odet Stabel
ISBN 9789089548139
Uitgeverij Elikser
Prijs: 19,95 euro