U bent hier

U bent hier

Ik hou nog steeds van appeltaart

Per jaar krijgen de ouders van bijna 20.000 kinderen (tot twintig jaar) te horen dat hun kind Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) heeft opgelopen, bijvoorbeeld door een val, ongeluk, vechtpartij, neurologische aandoening of ziekte. NAH zie je vaak niet meteen aan de buitenkant, maar het kan verstrekkende gevolgen hebben voor het verdere leven van een kind of puber en zijn gezin.

Afhankelijk van de plaats en aard van het letsel kan het kind bijvoorbeeld problemen in het dagelijks functioneren, het leren, gedrag en de belastbaarheid blijven ervaren. Dit betekent ook dat ouders, het onderwijs en de hulpverlening voor de uitdaging worden gesteld om voor deze leerlingen een vaak langdurig zorg- en onderwijstraject te realiseren.

Dit praktische handboek geeft ouders een kijkje in de veranderde hersenen van het kind, zodat ze beter kunnen begrijpen wat er nodig is, thuis en op school. Ze krijgen tips voor hun eigen verwerking, die van andere gezinsleden en voor het terugvinden van rust en balans in hun leven. De omgeving snapt beter wat zich afspeelt en krijgt handvatten om het gezin te ondersteunen.

 Voor de leerkracht biedt dit boek inzicht in de veranderde leefwereld van het kind, praktische uitleg en heldere, toepasbare handelingsadviezen.

  • Wat kun je als leerkracht doen om de leerling bij te staan en te begeleiden in de eerste periode na het letsel?
  • Hoe krijg je zicht op wat er veranderd is in het functioneren van de leerling en wat is nodig om hem zo optimaal mogelijk te laten functioneren?
  • Hoe ga je om met de zorg die de leerling nodig heeft op langere termijn?
  • Wat is haalbaar, waar liggen de grenzen ?

Auteurs: Diane Moonen en Suzanne de Roos
Uitgeverij: Pica
ISBN 9789491806360
Prijs: 23,95 EURO

De dienst hoopt binnenkort dit boek te kunnen uitlenen