_ Lekker eigenhandig

U bent hier

U bent hier

Lekker eigenhandig

Lekker eigenhandig
Koken met één hand: met deze eenvoudige recepten kan het

Het UZ Gent en de CM-Thuiszorgwinkel hebben een kookboek samengesteld voor éénhandigen. Het boek is er voor mensen met een beperking maar ook voor wie tijdelijk één hand niet kan gebruiken.

Topchef Broes Tavernier van het restaurant 't Vijfde Seizoen in Aalter heeft op vraag van het UZ en de CM een kookboek samengesteld met recepten die geschikt zijn voor éénhandigen. De recepten werden uitgetest én goedgekeurd door verschillende mensen die maar één hand kunnen gebruiken.
"Koken met één hand is vaak erg frustrerend. Maar, de recepten in dit boek zijn veel makkelijker uit te voeren. Het motiveert me om terug aan het koken te slaan", vertelt proefpersoon Ivana Pellegrims.

Belangrijk voor zelfstandigheid
De dienst neurologie van het UZ Gent nam het initiatief om het kookboek samen te laten stellen. Verpleegkundigen worden er vaak geconfronteerd met patiënten die een beroerte kregen en daardoor één arm of hand moeilijk kunnen gebruiken. En, net dat kan een struikelblok zijn om toch alleen te blijven wonen en voor zichzelf te zorgen. Nochtans is dat voor veel mensen wel erg belangrijk. Het kookboek biedt recepten aan die makkelijk te bereiden zijn, ook met één hand, en er zijn ook verwijzingen naar hulpmiddelen die kunnen helpen zoals een eenhandig vergiet of speciale keukenmesjes.

Niet alleen voor mensen met een beperking
Het kookboek richtte zich eerst louter op patiënten die een beroerte hadden gekregen, maar de samenstellers merkten dat het ook voor andere doelgroepen bruikbaar is. Want ook mensen die tijdelijk wat minder mobiel zijn door een operatie, een gebroken arm... kunnen met het boek aan de slag.

De opbrengst van het boek gaat naar een patiëntenvereniging voor mensen die een beroerte doormaakten.
Het is te koop in de CM-Thuiszorgwinkel en op de dienst Neurologie van het UZ Gent.