_ boek: Sensatsu (auteur: Carine Deprez / illustrator: Lieve Vanmaele)

U bent hier

U bent hier

boek: Sensatsu (auteur: Carine Deprez / illustrator: Lieve Vanmaele)

Het boek Sensatsu, geschreven door Carine Deprez en geïllustreerd door Lieve Vanmaele, is onlangs van de pers gerold. Carine en Lieve, beiden werkzaam in Dominiek Savio, brachten dit boek uit omwille van hun ervaringen, manier van omgaan met kleuters, kinderen en jongeren met een beperking én hun familie.

Sensatsu slaat een brug tussen de westerse en de oosterse benadering van gezondheid, welbevinden, dit specifiek bij personen met een meervoudige beperking. In het boek staat respectvolle houding tov de hulpvrager centraal. Het grootste respect dat je kan hebben voor iemand is immers de ander toelaten anders te zijn. De ervaring hoe belangrijk nabijheid is voor deze mensen. Wat we allemaal kennen als wellness is voor hen pure noodzaak om zichzelf ten volle als mens te kunnen ontplooien.

Daarnaast beschrijft Carine hoe belangrijk communicatie is in de omgang met de ander en zeker met personen met een beperking. Een vorm van communicatie die verbondenheid mogelijk maakt, meer dus dan puur verbale communicatie.

Waar woorden tekort schieten neemt het beeldend werk van Lieve het over met krachtige visualisaties.

Dit boek wil meer zijn dan een werkboek met technieken, het stelt de houding van respect centraal, het sensitief, luisterend aanwezig zijn voor de hulpvrager.

In mei organiseren Carine en Lieve nog een tentoonstelling in Gent, waar zowel de werken van Lieve als het boek voorgesteld worden.

Het boek (€20) is te verkrijgen via:

  • weer [dot] klank [at] live [dot] be
  • carine [dot] deprez [at] dominiek-savio [dot] be
  • lievevanmaele [at] dominieksavio [dot] be