_ Handicap bewijzen? Gebruik de European Disability Card.

U bent hier

U bent hier

Handicap bewijzen? Gebruik de European Disability Card.

Vanaf 19 oktober kan je de European Disability Card (EDC) aanvragen. Deze kaart is gratis en bevordert de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding.

De kaart is momenteel nog maar geldig in 8 Europese landen: België, Italië, Cyprus, Estland, Finland, Malta, Slovenië en Roemenië. De organisaties die zich aansluiten, bepalen zelf welke voordelen ze toekennen op vertoon van deze kaart. Het kan gaan om kortingen, voorbehouden plaatsen, enz….

Je kan op de website www.eudisabilitycard.be raadplegen welke organisaties de kaart aanvaarden. Nu zien wij: De zoo van Antwerpen, Boudewijn Seapark , Grotten van Han , Planckendael, Sea Life Blankenberge, ….

Hoe aanvragen?
De European Disability Card wordt enkel op aanvraag afgeleverd. Vraag de kaart aan bij de instelling waar je een dossier hebt: de FOD Sociale Zekerheid (dossier verhoogde kinderbijslag) of het VAPH.

Het volstaat om je rijksregisternummer door te geven, je pasfoto wordt automatisch uit het Rijksregister gehaald. Indien het gaat om een kindje dat geen kids-ID heeft, zal er geen foto op de kaart getoond worden. Ongeveer een maand na de aanvraag krijg je de kaart per post opgestuurd. De kaart is 5 jaar geldig, ongeacht de duur van de erkenning van de handicap. Als je de kaart verliest, kan je éénmaal een duplicaat aanvragen bij de FOD Sociale Zekerheid.