U bent hier

U bent hier

Over-leven met een niet aangeboren hersenletsel

Op 21 augustus 2007 veranderde het leven van Wim Malfliet drastisch. De docent Sociaal werk aan de Arteveldehogeschool werd toen hij naar huis fietste in Gent aangereden door een auto. Hij lag vijf weken in coma en hield verschillende handicaps over aan het ongeval. NAH boek Op zondag 31 januari 2016 stelt hij het boek voor dat hij samen met lotgenote Liesbet Petit schreef. NAH

“In het ziekenhuis wilde ik iets zinvols doen met mijn lot. Ik enquêteerde revaliderende medepatiënten over de impact van hersenletsel op hun leven. Via de lotgenotenbijeenkomst van ‘dyNAHmiek’ leerde ik Liesbet Petit kennen. Ook zij is slachtoffer van een aanrijding. Samen hebben we een boek geschreven voor lotgenoten en hun familie, vrienden en kennissen.” “Door het ongeval veranderde er zoveel voor mij dat ik mijn leven opdeel in voor en na het ongeval. Lies en ik vertellen hoe we rouwden. Rouw om onze verloren mogelijkheden, verantwoordelijkheden en dromen. Deze rouw raakte niet enkel mij. Ook voor mijn familie, vrienden, collega’s en bekenden is er een voor en na; de Wim voor en na het ongeval. De rouw raakte ook hen.”
Naast informatie over medicatie en aangepaste omkadering bevat het boek nog concrete tips. Zo tonen Wim Malfliet en Liesbet Petit hoe mindmaps een zeer effectief hulpmiddel zijn voor hen en de meeste personen met niet-aangeboren hersenletsels. Ook structurele verbetervoorstellen met impact op het leven van personen met niet-aangeboren hersenletsel en hun omgeving komen aan bod.

Je zou deze getuigenis als een bijsluiter of gebruiksaanwijzing voor mensen met NAH kunnen lezen, maar dat is het niet. Het is ook geen receptenboek. Elke persoon met NAH moet namelijk zijn eigen recepten samenstellen, met eigen ingrediënten. Hij/zij moet ook op zoek naar steunende mensen in de omgeving.
Het loont echt de moeite om de zoektocht te starten. Want het kan nog: (wat) gelukkig zijn, ondanks het hersenletsel. Dit boekje hoopt de lezer te stimuleren en inspireren om te leren (over)leven met een niet-aangeboren hersenletsel. Er is in elk geval veel moed, creativiteit en doorzettingsvermogen voor nodig.

Over-leven met een niet aangeboren hersenletsel

Auteurs : Wim Malfliet en Liesbet Petit
ISBN 9789058731012 
Prijs: 12 euro
Bestellen kan enkel via SIG. Voor elk verkocht boek, dat uitgegeven wordt door Sig vzw, doneren Liesbet en Wim 1 euro aan ‘dyNAHmiek’, de lotgenotenvereniging die hen samenbracht.

Dit boekje werd aangekocht door de dienst en kan uitgeleend worden aan cliënten in begeleiding.