U bent hier

U bent hier

Sander & Anders

Sander & AndersAnders is een dromenkampioen. Hij vangt de dromen van zijn familie op: van zijn mama, zijn papa en van zijn broertje Sander. Sander kan nog niet zo goed zitten, sluipen of kruipen ... en dat maakt dromen soms wat moeilijker. Gelukkig krijgen zij hulp van De Kangoeroe ...

“Sander en Anders” brengt het verhaal van de vele gezinnen die thuisbegeleiders tegenkomen. Ook in die gezinnen draait alles rond ‘dromen’. De dromen van het gezin: van mama, van papa, van broer of zus, van het kindje, de jongere of volwassene zelf … Dromen die weer opgeborgen worden,verlies van dromen, maar ook nieuwe, andere dromen die vorm krijgen. Die dromen gaan meestal niet over het maken van een wereldreis of het nastreven van een belangrijke carrière of zo … Neen, de dromen gaan over kleine dingen … mee aan de tafel zitten, met broer of zus op de mat kunnen spelen, eens samen op stap kunnen gaan, naar het zwembad. De gewone dingen maar dan op een bijzondere manier. Het gaat hier om bijzonder gewone dromen bij gewoon heel bijzondere gezinnen. Balanceren tussen bijzonder en gewoon.

Leen De Coensel werkt al 12 jaar binnen de thuisbegeleiding,waarvan al bijna zeven jaar in de thuisbegeleidingsdienst De Kangoeroe. Zelf vertelt ze ons dat ze graag werkt met kinderboeken rond bijzondere thema’s. ‘Het is zoveel leuker om met kinderen vanuit een fictief verhaal te vertrekken waarin ze dan dingen van zichzelf wel of niet herkennen. Zo werk ik vaak met boekjes rond ‘gevoelens’, ‘rond een broertje of zusje dat ziek is’, rond ‘doodgaan’... Af en toe bots ik dan op een thema waarover ik geen boekje of verhaal vind.. en dan schiet ik zelf in actie.’ Zij schreef al enkele verhaaltjes ‘op maat’ van een gezin of kindje en liet de kinderen dan vaak zelf de tekeningen erbij maken of er werden samen foto’s gemaakt om zo een leuk verhaal te krijgen. Haar pennenvruchten bleven niet onopgemerkt en blijkbaar drongen de collega’s aan op een echt boek nadat zij van Leen een nieuwjaarswens ontvingen die zeer fel gesmaakt werd.

Het boek werd geschreven door Leen, de tekeningen zijn van Linda Schacht, die al verschillende boeken illustreerde bij De Eenhoorn. De reden daarvoor is, in de woorden van Leen: ‘Ik schrijf vlot maar ... tekenen kan ik jammer genoeg niet. Daarom was de samenwerking met Linda Schacht zo fijn. Zij bracht mijn verhaal tot leven en het klopte onmiddellijk ... tekst en beeld vloeiden samen en werden een wondermooi geheel‘.

De Kangoeroe vzw is heel blij met het eindresultaat. Er werden pandabeertjes gebruikt en deze spreken erg aan voor kinderen ... en hun ouders. Uiteraard hopen zij dat Sander en Anders hun weg vinden in de grote boekenwereld en in heel wat gezinnen met en zonder kindjes met ontwikkelingsproblemen. Want uiteindelijk brengen ze een universeel verhaal.

Bron: Gent Blogt vzw

Sander & Anders

Auteur: Leen Decoensel
Illustraties: Linda Schacht
Prijs:15 Eur

Te verkrijgen via www.dekangoeroe.be of via de boekhandel.
De winst gaat integraal naar de werking van De Kangoeroe.